Soja

Zorgt voor onze kinderen

De afgelopen jaren hebben veel Europese kwekers hun soja kweekprogramma geintensiveerd. Dit heeft geleid tot nieuwe vroege sojaboon rassen, die meer aangepast zijn aan de regionale klimatologische omstandigheden.

Onze rassen

Grondsoort

Lichte grondsoorten die goed opwarmen en waar de waterhuishouding in orde is, zijn ideaal voor goede sojateelt.

Klimaat

Rassen uit de zeer vroege groep (000 – groep), zoals ons ras OBELIX kunnen verbouwd worden in regio waar ook middenvroeg/middenlate CCM maisrassen verbouwd kunnen worden. ASTERIX daarentegen kan ook in Noord Nederland verbouwd worden.

De groei

Zaaien

Soja is nachtvorstgevoelig en ons advies is daarom te zaaien tussen ca. 20 april en 5 mei. Tot ongeveer half mei kan er nog gezaaid worden maar hoe later er gezaaid wordt des te later het gewas rijp wordt. Wanneer eind april is gezaaid kan de oogst verwacht worden in de laatste dagen van september; bij een iets latere zaai wordt het al gauw oktober voordat het gewas oogstrijp is. De zaaidichtheid van de rassen OBELIX en ASTERIX is 70 korrels per m². Er kan zowel met een gewone zaaimachine als een precisie zaaimachine gezaaid worden.

Zaaizaad enting

Wortelknolbacteriën (Bradyrhizobium japonicum) voorzien de sojaplant van stikstof. Worden er voor het eerst sojabonen geteelt, dan is enting noodzakelijk. Dit kan zowel door het zaaizaad als door de bodem te behandelen.

BEMESTEN

Fosfaat, kali en magnesium moet naar behoefte worden bijbemest. Een startbemesting met stikstof wordt niet aangeraden, omdat stikstof de vorming van de wortelbacterien vertraagd.

ONKRUIDBEHEER

Omdat soja een trage beginontwikkeling kent en dat het gewas lang open blijft, is een goede onkruidbestrijding van essentieel belang voor een succesvolle teelt.

Sojarassenproeven in de biologische landbouw

Berekening van vestigingen in Klein-Süstedt (NDS), Wallenhorst (NDS) en Auweiler (NRW) in 2016/2017

Rassen Opbrengst (86% DS) ten opzichte van het standaard middel Ruwe eiwit (% DS)
Merlin 99,3 41,0
Amandine 92,3 43,2
Obelix 104,2 42,5
Amarok 103,7 42,9
Abelina 103,7 41,2
Alexa 98,2 43,5
Viola 99,0 42,0
ES Comandor 94,5 43,3
Regina 91,0 42,4

Bron: Landwirtschaftskammer Niedersachsen, Fachbereich Ökologischer Landbau 2017